Рок

Рокът (англ. Rock), съкращение от rock'n'roll, е популярен музикален жанр, водещ началото си от първата половина на 50-те години на XX век в САЩ. Корените му се крият в ранния блус и американската кънтри музика. За официалната рождена дата на рока се счита записването на песента на Бил Хейли "Rock Around the Clock" през 1954 година, която събужда невиждан до тогава интерес.

В рока се използва водещ вокал, съпроводен от китари и барабани. Много от подстиловете му използват клавишни инструменти, като пиано, орган, синтензатор и др.

Виден представител на рока е Елвис Пресли, наричан Краля на рок 'н' рола.
Счита се, че този жанр в музиката е родоначалник на жанра метъл.

Кратка история на рок музиката

В края на 50-те години младият радиоводещ Алън Фрийд за първи път употребява понятиято рок енд рол - умелата и интересна смесица между блус и кънтри музиката. Рок музиката си има свойте корени в ерата на 50те, с първите рок 'н' рол изпълнители. . В края на 60те рок музиката е смесена с фолк музиката за да се получи фолк рок и с джаза за да се получи джаз-рок .През 70те рока чувства голямо влияние от соул, фънк и латино музиката. През 70те от рока се развиват няколко поджанра, като софт рока, блус рока, хеви метъла, прогресив рока, пънк рока. Новите поджанрове през 80те включват хард рок и алтернатив рок. През 90те се появяват грънджа, Бритпоп и Инди рок.

Произход на рока

Рок музиката се появява в началото и средата на 50те години в САЩ. Афро-американци като Чък Бери ( Chuck Berry) , Литъл Ричард ( Little Richard) , Бо Дидли ( Bo Diddley) и Фатс Домино (Fats Domino) изпълняват своята музика главно пред афро-американска публика , отхвърляни заради расови предразсъдъци. Приемането на рока в мейнстрийма става в средата на 50те години , когато както Бо Дидли казва "ofay dudes" (или бели хора) подписват с водещ издател и започват да правят кавъри на тяхната музика. Елвис Пресли и Бил Хейли и дъ Кометс, Бъди Холи , Джери Лий Люис и Джони Кеш често правят турнета заедно в САЩ и Великобритания. Около края на 50те години и черни и бели артисти излизат заедно на рок енд рол концерт и така слушателите разбират кои са истинските изпълнители на хитовете , които слушат по радиото и телевизията, като например песента на Литъл Ричард - "Тути Фрути". Жанра запалва британския ентусиазъм за ритъм енд блус и развитието на английския рок.