Рап

Рапът може да се създаде с или без ритъмен съпровод. Като стилов елемент, той е комбинация на реч, проза, поезия и песен. Произходът на рапа, може да се търси в африканската, карибската и американската музика.

Рапът на днешния хип-хоп се създава като се използват сложен ритъм, интригуваща поетична форма и изобретателна игра с думи. Едновременно с използването на елементи характерни за традиционната поезия, рап лириката засяга и живота на улицата, където се е зародил хип-хопа. Въпреки че рапът се е превърнал в международен феномен, някои тенденции в него, касаещи раса, социална прослойка и пол, остават в средите на рапърите и техите почитатели.

История

Възникнал в средата на 70-те години в негърските гета в САЩ и по точно в затворите, където чернокожите затворници използвали кодирани фрази под образа на рими,за да комуникират без да бъдат разбирани от надзирателите. Този начин на общуване бил изпозван главно с цел закупуване на забранени стоки към които се причисляват не само наркотиците. Новият начин на общуване бил обогатяван впоследствие от ритъм (beat) правен с уста. От там рапът набира популярност и впоследствие бива създадена цяла хип-хоп култура която включва брейк денс, графити и диджейнг. Рапът възникнал и на улицата, не само по затворите.Из крайните квартали на Ню Йорк,където царяла беднотия и мизерия... из негърските гета.Така наречената смъкната мода е възникнала точно тогава.Семействата са били крайно бедни и дрехите,които са използвали големите им деца са оставяли за по-малките, така в днешно време възниква тази популярна мода,която преди години е била израз на беднотия.