Блус

Блусът е вокална и инструментална музикална форма, възникнала на основата на спиричуълите и африканската народна музика на негрите, живеещи предимно в южните части на американския щат Мисисипи. Блусът оказва силно влияние върху развитието на по-късната западна популярна музика, като става основа на жанрове като джаз, рок, хип-хоп и други.

Етимология

Фразата "the blues" (блус) идва от израза the blue devils (буквално сините дяволи), който означава духове на тъга и депресия. По-късно през 19-ти век фразата се използва като евфемизъм за делириум тременс и полиция и може често да се прочете в писмата на войниците, участвали в гражданската война по това време.

Употребата за първи път на тази фраза в музиката не се знае със сигурност, но за рождена дата се счита 1912 година, когато песента на Харт Уанд "Далас Блус" става първата блусова композиция със запазени права. [1][2] В текстове на песни думата блус се използва за да опише чувство на тъга, меланхолия и депресия.[3]

История

Блусът възниква в края на 19-ти век и началото на 20-ти век по поречието на река Мисисипи. В началото това е изключително "черна" музика, създавана от негри за негри. Те пеели за любовта, за тежките робски дни и за раздялата с близки хора. Изпълнявала се е в съпровод на банджо и китара. Впоследствие блусът се обединява с народната музика на белите преселници, кънтри, и с някои други стилове, което дава началото на няколко различни клона в блуса.

Известни изпълнители

Известни български изпълнители са Георги Минчев, Васко Кръпката и Подуене Блус Бенд, Буги Барабата, 5XL, Guitar Nick & Blue Al. Едни от най-емблематичните фигури в съвременния блус са John Lee Hooker, B.B. King, Muddy Waters, Willie Dixon, Son House, Albert King, Johnny Winter, Stevie Ray Vaughan, Gary Moore? и Eric Clapton. Може да се каже че блусът е един от най-предпочитаните стилове през 20 век.